Η αυτοεξέταση πρέπει να γίνεται μια φορά το μήνα από νεαρή ηλικία. Είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά δεν υποκαθιστά την κλινική εξέταση από τον εξειδικευμένο ιατρό και τις απεικονιστικές εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο.
Σκοπός της αυτοεξέτασης είναι η γυναίκα να γνωρίζει τους μαστούς της, ώστε σε περίπτωση που αντιληφθεί κάτι να αλλάζει, να ενημερώνει άμεσα τον ιατρό της.
Ουσιαστικά, πρόκειται για επισκόπηση και ψηλάφηση των μαστών σε όρθια και κατακεκλιμένη θέση. Η γυναίκα, με αυτόν τον τρόπο, παρατηρεί τη μορφή των μαστών της, καθώς και την ψηλαφητή υφή τους.
Η επισκόπηση γίνεται στον καθρέπτη, όπου η γυναίκα ελέγχει για τυχόν εμφανείς αλλαγές στους μαστούς. Στη συνέχεια, η ψηλάφηση γίνεται σε όρθια θέση, με το χέρι του εξεταζόμενου μαστού σηκωμένο και το αντίθετο χέρι με απλωμένα τα δάκτυλα να ψηλαφεί με κυκλικές ή ακτινωτές κινήσεις από τη θηλή έως όλη την έκταση του μαστού και τη μασχάλη (το δεξί χέρι ψηλαφεί τον αριστερό μαστό και το αντίστροφο). Προτείνεται να είναι το δέρμα υγρό και η επάλειψη υγρού σαπουνιού, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία. Στη συνέχεια, ασκείται ήπια πίεση με τον αντίχειρα και το δείκτη στις θηλές, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει έκκριμα από τη θηλή.
Ευρήματα, τα οποία θα πρέπει να διερευνώνται άμεσα από τον κλινικό ιατρό, είναι τα εξής:
Διαβάστε περισσότερα:
Γενικές οδηγίες
- πόνος
- εισολκή θηλής
- εισολκή - έλξη δέρματος
- έκζεμα ή ερυθρότητα στη θηλαία άλω ή τη θηλή
- οίδημα ή φλεγμονή στο δέρμα
- διόγκωση του μαστού
- εμφάνιση ψηλαφητού όζου ή σκληρίας στο μαστό ή στη μασχάλη
- έκκριμα (υγρό) κυρίως ορώδες ή αιματηρό από τη θηλή
Διαβάστε περισσότερα:
Γενικές οδηγίες