Γενικές οδηγίες

Ο προληπτικός έλεγχος των μαστών καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Σκοπός είναι να διαγνωσθεί ένας ενδεχόμενος καρκίνος σε πρώιμο στάδιο, καθώς και να διαγνωσθούν βλάβες με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ώστε η γυναίκα να προφυλαχθεί εφαρμόζοντας συγκεκριμένες μεθόδους ελέγχου.

Ο προληπτικός μαστολογικός έλεγχος ξεκινάει από τα 25 έτη και όχι από τα 40!!!

Απλά, από τα 40 έτη προστίθεται η μαστογραφία ώς βασικό εργαλείο του προληπτικού ελέγχου. (Επίσημη οδηγία National Comprehensive Cancer Network)

Επίσης, βάση του τρόπου με τον οποίο πρέπει να διενεργείται ο προληπτικός έλεγχος, διαχωρίζεται σε έλεγχο για γυναίκες χωρίς κλινικά/απεικονιστικά ευρήματα, δηλαδή ασυμπτωματικές, ή αντίθετα συμπτωματικές, καθώς και σε έλεγχο για γυναίκες μέσου ή υψηλού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού (βεβαρυμμένο οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό).

Συνοπτικά, οι επίσημες οδηγίες για ασυμπτωματικές γυναίκες χωρίς βεβαρυμμένο οικογενειακό και ατομικό ιστορικό είναι οι εξής:

 •  25 με 30 έτη: Ετήσια κλινική εξέταση - Υπερηχογράφημα ανάλογα με τα κλινικά ευρήματα.
 •  30 με 40 έτη: Ετήσια κλινική εξέταση με υπερηχογράφημα μαστών. Μία μαστογραφία περίπου στο 35ο έτος.
 •  40 έτη και άνω: Ετήσιος έλεγχος με κλινική εξέταση, μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστών.
 •  Σε με ηλικίες μεγαλύτερες των 70 ετών, ανάλογα με το ατομικό, οικογενειακό ιστορικό και τη μορφολογία των μαστών, ο μαστολόγος καθορίζει το κάθε πότε και με τι είδους εξετάσεις θα συνεχιστεί ο προληπτικός έλεγχος.

Εφόσον προκύψει κάποιο εύρημα ή πάθηση κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, τότε ο κλινικός ιατρός καθοδηγεί την εξεταζόμενη αναλόγως.
 
Εφόσον προκύψει κάποιο εύρημα ή πάθηση κατά τη διάρκεια του προληπτικού ελέγχου, τότε ο κλινικός ιατρός καθοδηγεί την εξεταζόμενη αναλόγως (συμπτωματικές γυναίκες).

Για τις γυναίκες με βεβαρυμμένο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, ο προληπτικός έλεγχος ξεκινάει νωρίτερα, ενδεχομένως ακλουθώντας διαφορετικές διαδικασίες, πάντα με την καθοδήγηση του ειδικού κλινικού ιατρού. Όταν μάλιστα το ιστορικό είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο και είναι πιθανή η εμφάνιση κληρονομούμενου καρκίνου του μαστού, τότε συστήνεται εντατικός έλεγχος από νεαρότερη ηλικία, καθώς και γονιδιακός έλεγχος.

Πάντα όμως παράλληλα με τις τακτικές εξετάσεις πρέπει να τονίσουμε την μεγάλη αξία της μηνιαίας αυτοεξέτασης, η οποία αν και δεν υποκαθιστά τον ιατρικό έλεγχο, μπορεί να είναι καθοριστική για την έγκαιρη διάγνωση.

Διαβάστε περισσότερα : 
breastmed

Κωνσταντίνος Ζαραμπούκας, MD Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος

 • Ογκολογική Χειρουργική Μαστού
 • Ογκοπλαστική – Αποκατάσταση
 • Βιοψία δια βελόνης CΝΒ – FNA
 • Σήμανση όγκων – λεμφαδένων
 • Προληπτικός έλεγχος μαστών

Διεύθυνση

Εγνατία 92
Θεσσαλονίκη 54623

Παυλίδη Αδαμοπούλου 10-12
Πτολεμαΐδα 50200

Τ: 2315 522 700 (Ιατρείο Θεσσαλονίκης)
Τ: 2463100005 (Ιατρείο Πτολεμαΐδας)

K: 6941 595 595

info@breastmed.gr

Περισσότερες πληροφορίες

 • Παροχή παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις
 • Συνεργασία με ασφαλιστικά ταμεία
 • Το ιατρείο διαθέτει POS
© 2024 breastmed.gr All Rights Reserved.