Βιοψία δια Βελόνης

Βάσει των επίσημων διεθνών ογκολογικών οδηγιών, όταν εμφανίζεται ένα εύρημα ύποπτο για κακοήθεια, απαιτείται κατά το δυνατό, πλήρης διάγνωση, πριν ένας Χειρουργός προχωρήσει σε ογκολογική επέμβαση στο μαστό, ώστε να μπορεί να επιλεγεί το καταλληλότερο πλάνο αντιμετώπισης και θεραπείας. Αυτό γίνεται προεγχειρητικά με τη διαδερμική βιοψία δια βελόνης.

Τα κύρια είδη της διαδερμικής βιοψίας του μαστού είναι η βιοψία διά τέμνουσας βελόνης (Core Needle Biopsy - CNB) και η αναρρόφηση κυτταρικού υλικού δια λεπτής βελόνης (Fine Needle Aspiration - FNA) με υπερηχογραφική ή ψηλαφητική καθοδήγηση. Είναι μία ολιγόλεπτη και ανώδυνη διαδικασία, που γίνεται με ειδικό εργαλείο μιας χρήσης και τοπική αναισθησία στο ιατρείο του Μαστολόγου ή του εξειδικευμένου Ακτινολόγου, και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση και νοσηλεία σε κλινική. Επίσης, σε εξειδικευμένα ακτινολογικά εργαστήρια πραγματοποιείται η στερεοτακτική βιοψία με υποβοήθηση κενού, υπό μαστογραφική καθοδήγηση (Vacuum Assisted Stereotactic Biopsy), η οποία διενεργείται σε μη ψηλαφητές βλάβες, οι οποίες είναι εμφανείς μόνο στη μαστογραφία. Υπάρχουν και άλλες περισσότερο επεμβατικές και κοστοβόρες τεχνικές βιοψιών (BLES, ΑΒΒΙ) οι οποίες όμως εξετάζεται εάν προσφέρουν μεγαλύτερο διαγνωστικό ή θεραπευτικό όφελος.

FNA.jpg

Το υλικό της βιοψίας της βλάβης αποστέλλεται στον Παθολογοανατόμο, ο οποίος θα το εξετάσει μικροσκοπικά και θα δώσει τη διάγνωση, καθοδηγώντας το Μαστολόγο να λάβει τη σωστότερη απόφαση για την ασθενή τόσο για την επιλογή και σχεδιασμό της χειρουργικής επέμβασης όσο και για το συνολικό θεραπευτικό πλάνο.

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση του Κωνσταντίνου Ζαραμπούκα στο 13 ο Συνέδριο Ελληνικής Μαστολογικής Εταιρίας για τη Βιοψία Δια Βελόνης
breastmed

Κωνσταντίνος Ζαραμπούκας, MD Χειρουργός Μαστού Μαστολόγος

  • Ογκολογική Χειρουργική Μαστού
  • Ογκοπλαστική – Αποκατάσταση
  • Βιοψία δια βελόνης CΝΒ – FNA
  • Σήμανση όγκων – λεμφαδένων
  • Προληπτικός έλεγχος μαστών

Διεύθυνση

Εγνατία 92
Θεσσαλονίκη 54623

Παυλίδη Αδαμοπούλου 10-12
Πτολεμαΐδα 50200

Τ: 2315 522 700 (Ιατρείο Θεσσαλονίκης)
Τ: 2463100005 (Ιατρείο Πτολεμαΐδας)

K: 6941 595 595

info@breastmed.gr

Περισσότερες πληροφορίες

  • Παροχή παραπεμπτικού ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις
  • Συνεργασία με ασφαλιστικά ταμεία
  • Το ιατρείο διαθέτει POS
© 2024 breastmed.gr All Rights Reserved.